Iklan

Wednesday, April 22, 2009

Peminta Sedekah @ Pengemis

Aku kadang2 heran ngn kaum Melayu ni. Byk perpektis negatif tentang pengemis ni. Tadi time aku makan, ada Sorang pakcik ni datang bawak sorang org buta belakang dia. Datang secara hormat n bagi salam kat aku. Dengan muka kesian dia mintak sedikit derma. Hmm, aku ni jenis yg tak sampai hati tgk org2 buat muka kesian. Ulur ler skit kat dia. Then dia g kat org depan aku. Org tu trus angkat tgn taknk tgk muka dia @ menghalau le. Lepas pakcik n org buta tu blah, diorng trus ckp: " Orang yg bawak dia tu malas. Taknak berusaha. Orang buta pun bleh keja pe". Aku nak je pelangkung muka dia. Heh mat, klau ko buta, apa keja ko bleh buat? Ko nak mintak keja seven E? Haram depa tak bagi. Ko nak mintak keja kerani , tak sempat antaq borang trus kena halau. Ko ingat dia takde hati dan perasaan ke. Klau dia bleh keja, dia takkan jadi camtu. Klau mak bapak ko kaya, bagi la keja kat dia. Jgn asyik mengumpat sesuatu yg takde ketahuan punca. erm. Bukan hanya mamat tu yg memberi perpektif negatif. Even kawan2 aku pun ramai. Expecialy org buta yg ada org guide dia. Diorang ckapa, nie mesti sindiket. Bawak org buta nak cari duit je. Common. Hilangkan perasaan syak wasangka dalam diri kita. Dah ler kita taknak bagi sesen dua, siap mengumpat dan mengata lagi. Prinsip aku cuma satu je. Even diorang ni sindiket or wuteva, klau dalam bank diorang ada berjuta,diorang takkan buat camni. Klau org buta tu ada keja, dia takkan merelakan sindiket2 tu bawak dia mintak sedekah. Common la my bro n sista. Hentikanla budaya pikiran negatif ni. Ingat la. Dalam duit kita tu ada sebahagian duit org2 lain terutama fakir miskin , anak2 yatim, balu dan so on. Klau kita taknak gak,bagi even sesen pun kat org2 mcm tu, jgn la mengumpat2. Klau kita boleh bagi,Alhamdulillah. Apapun biar niat kita ikhlas.

14 comments:

qieynah said...

hehe, aku pon tergolong lam org yg depan meja ko....aku agak skeptikal ngn pengemis kat sini...dahla muka sama....bg aku, dorang ni spatutnya ada inisiatif lain,kalu oku lain bleh berdikari, knape dorang x? ~well, ni hnya perspektif aku~~

MOMOSHIRO JASZ said...

nie pendapat aku lak... even nak minta sedekah pun banyak g cara...

lagi respek yang pakcik buta kat pasar malam seksyen 7 (setiap ari rabu)...

even dia buta n minta sedekah, tapi dia usaha gak bukan hanya mintak duit ja tapi siap nyanyi g...
sekurang2 nya ada gak usaha....

a.b geldofg said...

tk miskin kita kerana mderma

alang said...

To qieynah n momoshiro. Setiap org ada pendapat masing2. Aku pun hormat korang nye pendapat n ada kebenarannya.
To a.b geldofg . Yes. Tak miskin kita kerana menderma sesen dua.

qieynah said...

mmg la xefek pape kalu derma sehengget dua...cuba fikir kalu sume org minta sdekah..mana sumbangan dorang lak kat masyarakat?

Aku oku! said...

qieynah,

setiap pekara di dunia ini ada lawannya. miskin dan kaya itu satu hakikat. jgn lawan kerja Allah. ini semua berperanan dlm pentas dunia ini. kita mainkan saja. Allah bagi pada kita semua ini utk rasa dan faham erti Rahman dan Rahim NYA.

Nabi kata sedekahlah walau kaki kambing pun. ingatlah 1 yg kita beri akan di balas 10. mainkanlah peranan masing2. jgn pertikaikan, peminta sedekah itu akan tetap ada sampai bila2 sbb semua itu ada didlm kitab.

kirana said...

Nak bagi sedekah pun kene tengok jgak pengemis tuh. Kalo rupa paras sihat walafiat je, takyah bagi. Dia boleh usaha sendiri.

alang said...
This comment has been removed by the author.
alang said...

To qieynah - mcm saya ckp setiap org ada pendapat. Mana mungkin pemikiran kita akan sama dalam semua espek kan.

To oku - semoga adik dan kakak cepat sembuh dari dugaan dariNya, InsyaAllah.

To kirana - hehe. betul2 klau rupa paras sehat walafiat, kamek suruh dia picit badan kamek dulu ke, baru kamek sedekah(upah).hehe.

JASA said...

Memang hal ni meletakkan kita dalam dilema...apa-apa pun saya rasa semuanya bergantung kepada niat kita.

alang said...

Yes. saya sokong abg JASA. Niat tu yg paling penting.

leiah said...

pada syalah - sblum kutuk peminta sedekah (yg kebanyakannya kurang upaya),tgk dulu mesia ni mcm mana..mmg peluang kerja utk oku sgt2 terbatas.usah harapkan peluang kerja, dr segi kemudahan2 asas pon terlampau byk lagi kelemahan.,even kt dlm gov sendiri pon brapa kerat sgt oku yg berpeluang utk bkerja..masa bg sedekah tu,niat je dgn ikhlas..x payah duk susah2 pikir2 pasal akaun untung rugi ketua sindiket2 tu.kta pon x mampu nk hapuskan dalang2 sindiket tu..

anazkia said...

Kalo boleh saran, tolong kasih jeda dalam setiap paragraf. Biar gak penat bacanya, maaf yah... Tulisannya inspiratif

Jaman sekarang, kalau ada pengemis, lebih banyak mengumpatnya dari pada memberinya. Kalau gak mau ngasih, tak usahlah di halau pulak. Betul tak...??? :)

alang said...

To leiah ;

Akaun untung rugi sindiket?hehe. Saya suka komen nie. ;D.

To Ana;

InsyaAllah di lain kali. Apapun ni hanya pendapat peribadi penulis. :D