Iklan

Tuesday, April 21, 2009

Melayu Bodoh!

Aku tulis entry ni dalam keadaan marah dan emosional. Untuk makluman.Harap maklum.

Keras skit tajuk artikel aku kali nie. Actuly tadi time aku tgh membelek2 buku ( bukan baca k,just belek2 je.) Aku klaur g beli burger. Almaklumla, tgh2 malam camni, perut meragam cakap dia lapar. Then, dah setle beli, time nak park motor kesuma satria aku, Aku tengok ada sorang mamat ni gayut kat public. Lebih kurang bunyi camni " weh mat, apasal cermin keta ko pecah... Klau ko sayang keta ko, ko turun bawah skrang. Tanggg!!" gagang diletakkan. Aku buat derk je. Tapi dalam hati dah panas beb, depan aku dia duk memekak kuat2. Dah sampai atas, apalagi, burger aku meronta2 suh aku ngap dia.hehe. Time tengah Ngap tu, aku dengar org duk menjerit2 kat tingkat atas. Siap ada bunyi ketuk2 besi lagi. Brader depan umah aku kluar. Dengan muka mamai baru bgn tido,dia gegas naik ke atas. Aku pun follow je la. Almaklum la,aku tak cukup kuat lagi nak jadi leader.hehe. Dah sampai kat atas,aku tengok budak tu duk mengamuk, Aku tanya dia,apahal memekak malam2 buta. Dia dengan perasaan marah ckp kat aku, " Weh, lu cuba pikir, sapa tak marah cermin keta dia kena pecah. Cermin keta aku pecah kat bawah, then budak2 atas ni gelakkan aku..". Aku slow talk la bebaik " Mat, ko nak buat pe ngan budak tu aku tak kisah, tapi jgn la memekak kat sini. Budak2 banyak tengah tido. Tarik la budak tu g tempat lain". Dia balas " Aku peduli hapa, aku tak puas hati sekrang ni".. Perghh, mendidih darah aku beb. Aku kan jenis pantang klau orang tak dengar kata aku.hehe. Aku sound skali lagi, kali ni kuat skit.. Then ada member budak ni ( Badan besar bagak,siap penuh ngn beger n rantai anjing) tarik kawan dia. Dia cakap "sory la bang,Kita tak bising dah". PAstu aku tengok,dua mamat ni tarik dak2 umah tu masuk bilik dia. Sebelum tarik tu, mamat ni cakap dia tengah study n taktau pape. hmm. Aku pun,menghabiskan sisa2 burger n turun masuk umah aku balik. Selang beberapa minit,Polis sampai kat bawah, Brader tnb depan umah aku kuar nak g tengok...Aku pun saja follow. Sampai kat bawah aku tengok diorang tengah slow talk ngn Mr Polis. Ingat dah setle la. Time aku nak naik atas, budak2 umah yg kena gegar tadi turun bawah. Dia cakap kat aku. "Tolong bang, budak2 tadi masuk umah saya takde hal apa then diorang curi hp 2 bijik n laptop". Sorang mamat ni plak ckp kat aku, "saya tgh makan tadi bang,time diorang datang bawak besi n trus nak pukul." (dalam loghat kelantan yg sedih semacam bunyi). Aku pun follow la mamat ni g jumpa Mr Polis, then mamat ni tak ckp ngn Mr Polis tu, tapi dia cakap ngn kawan dia( Yg aku jumpa time dia tgh memekak call). Aku tanya la dia,apasal tak ckp ngn Mr Polis, tapi dia cakap,takpe2 kawan dia kenal ngn mamat memekak nak pukul dia. Then aku blur. Tadi budak yg call tu cakap cermin keta kawan dia kat atas tu pecah. Pastu budak yg perasan badan dia bagak ckp, cermin keta dia pecah then budak2 ni duk ketawa tengok dia. Sebab kan benda ni jadi makin complicated, aku blah je la. Mesti korang tertanya apasal aku kata melayu bodoh kan. Ini kerana time tengah bergaduh n memekak, blok bertentang ngn umah aku yg majoritinya India, ketawa kuat2 ( Dalam keadaan mengejek). Mereka bersorak apabila melihat melayu Islam bercakaran sesama sendiri.. Akhir kata, korang nak hentam aku sebab aku kata Melayu bodoh, hentamlah. Ak tak kisah..
p/s Aku cuma cakap Melayu bodoh kepada Melayu yg mengaku beragama Islam tapi tidak mengamalkan ciri2 Islam. Kepada Melayu yg mengamal ciri2 Islam, Aku salute kamu semua.
Sekian,
Wassalam.

6 comments:

qieynah said...

aku sokong...melayu bodoh...terutama know nothing pekida men....ampunkan saya abang pekida....suka gado2 sama melayu...ni aku turn off tgk jntan mlayu...ah ah aww..aku minat laki cina dgn boxer kuning, slalu joging kat tasik.....eh sori bro...ternoda blog ko jap...

alang said...

minat laki cina ngn boxer kuning?hehe. Ntah2 gay kut mamat tu.hehe.

Ryehanna said...

eh eh aku mcm pernah nampak ade bro pakai boxer kuning kat tasik... ihik... mencelah jgk... :P

handhalah ibnu kamil said...

aku no komen.

tapi perlakuan mamat yg bergaduh itu mmg tak bermoral.

sungguh memalukan aku yg melayu tulen ini.

~lain orang lain ragam kan!~

alang said...

To handhalah. Tu la pasal. Sebab kelakuan segelintir budak2 ni, menyebabkan Melayu dikutuk dan dihina. Adeii.

p/s info tambahan, budak yg kata samseng tu,dah ditahan oleh polis. oleh sebab mak bapak dia merayu kat budak2 yg kena pukul tu, budak2 tu dengan rela hati menarik balik laporan,dengan syarat membayar ganti rugi. Dan yg menariknya salah sorang samseng tu berumur 19 tahun dan anak kepada seorang pegawai polis di seksyen 7 ni. Adeiiii

Faizal@PeJAY said...

aku nmpk boxer kuning gak.