Iklan

Tuesday, May 12, 2009

Betul ke Cinta itu Buta ?

Kita sering mendengar orang bercakap cinta itu buta. Aku pernah tanya salah soraang yg cakap. "Apasal ko ckp cinta tu buta?" Then dia ckp, ye la, cinta itu tak mengenal darjat, pangkat dan rupa. Klau orang bercinta, dia dah tak pikir dah semua benda tu. Dia siap syorkan aku tgk citer P Ramlee lagi antara dua darjat. haha. So, Aku jawab, bullshit. Apa jadahnya nak ckp buta, klau orang tu stil bleh nampak pasangan dia. Orang yg bercinta tu tau kata pasangan dia kaya or wut, just sebab cinta(ikut perasaan la) dia ikut. Then, apa yg butanya? Member aku kelu. Taktau nak jawab apa.
Aku cakap kat dia. Orang melayu tua2 dulu suka buat pepatah yang ada unsur2 kelucahan ringan skit. Then diorang cakap cinta tu buta cos, orang bercinta ni klau kita tengok, suka meraba. Tak caya? Pergi la kat kedai2 maplei ke, bistro ke even Kfc pun aku pernah nampak. Muka tgk kat lain, tangan teraba2 belakang or depan pompuan tu. Waaaa. Expert beb. Klau dari depan, for sure orang tak nampak, Klau dari belakang, macam haram jadah.hehe. Tulah asal usul kenapa orang tua2 cakap, cinta itu buta.

10 comments:

SRISUFI said...

Salam Alang..

Bagi sri CINTA itu tidak buta..yang ada ialah manusia yang buta ketika bercinta.


~Sri dah lama terfikir, jika cinta itu buta bagaimanakah seorang buta melihat cinta? Bagaimana seorang buta menikmati indahnya pelangi cinta tu?...

=)

anazkia said...

hehehe... pandailah buat cerita :). Yang buta bukan cintanya mungkin tapi, orangnya.

Iya, saya minat buku2nya HM Tuah, di rumah banyak tuh koleksi bukunya. Saya ngomong bahasa Indonesia aja yah, biar kamu sekalian belajar hehehe..

alang said...

To Sri Sufi ; mendalam maksud kamu tu ya. :)

To anazkia; Ngak ada prob. Boleh aja kamu ngomong dalam bahasa Indonesia. Kita sama2 Melayu, satu rumpun, cuma dialek nya aja beda.

Faizal@PeJAY said...

aku rasa buta jugak le kalo yg bercinta tu org buta.huhu

alang said...

To Faisal; haha. Klau dah org buta, memang takble ckp apa2 lg. Kang ada yg terasa dengan penulisan aku ini.hehe

qieynah said...

aku pon nak komen....buta...bata...batu...cinta...apakah???
huhuhuhu.....kalo benar cinta itu buta, siapakah jadi mangsanya??? lalala smbil layan lagu amy mastura

prettyrain said...

bagi saya, cinta itu buta dari segi lain. cinta itu buta sampaikan tak nampak lansung keburukan pasangannya. nampak indah belaka.buta sehingga sanggup berkorban apa saja. tapi bila benci?? Astagfirullahallazim.

a.b geldofg said...

sapa yg mula2 kluarkan pkataan
"cinta itu buta" ?

MOMOSHIRO JASZ said...

cinta itu boleh diumpakan bagai...
makan sambal belacan...
walau peda hingga mengalir air mata... pasti mau ditelan juga....

Cik Zahora said...

erm. alang. depends gk la. coz.. buta tu. ada 2 aspek.. buta mata. dan buta hati..
1. buta mata. sebab dia meraba2 bak kat alang.. x malu dengan pandangn masy.. haha.. dia butakan mata tgk dia raba2... cmtu la kot.
2.buta hati. sebab dia anggp kekasih dia perfect sgt. yer la. masa couple kan. dia anggp kekasih dia tu.. mmg smpurna sgt. xda kekurgn. maka. itu adalah cinta buta.. hahaa..
btw... nice post tu komen. ngeee.