Iklan

Friday, November 13, 2009

Star Wars. Lagenda Filem Sains Fiksyen.




Tahukah anda,

Star Wars mula ditayangkan pada tahun 1977.

Merupakan salah satu antara filem sains fiksyen terhebat pada zaman tersebut.

Berlainan dengan filem sequel biasa, Star Wars memasuki panggung dengan Episode 4, 5, 6 dan kemudian 1, 2 dan 3.

Apabila ditanya kepada pengarah, kenapa tidak episode 1 memasuki panggung mengikut urutan, Menurut beliau, teknologi masih tidak bagus untuk membuat filem seperti yg beliau inginkan.

Anda boleh bayangkan betapa pemikiran beliau melangkaui zaman...

Selepas George Lucas mengarah episod 4 ( Yg pertama) , episode 5 by Irvin Kreshner dan Episode 6 by Richard Marquand. Tapi story ditulis oleh Lucas sendiri.

Selepas 16 tahun, Lucas kembali dengan mengarah 3 sequel iaitu 1, 2, dan 3.


Apapun, Salute sama brader Lucas sebab dapat buat citer yg best mcm nie.

P/s entree ni ditulis selpas aku baru selesai melayan ke enam citer star wars. Hehe.

5 comments:

[S]itie [B]Um [B]Um said...

kite xpernah follow citer ni..kalo transformers..pirate..spiderman...follow ar. hehe

kirana said...

Chewah!!!! Cam tau2 je! Ko ngan si Lucas tu ade tali sedara ke?

patungcendana said...

yup...aku tengok cerita ni tahun 1977...sangat best...

kimisai said...

hahaha
tp takleh lawan harrypotter kan citer nie??
hehe

... said...

Salam. Hairan ye,cerita mat salleh kalau diulang-ulang tengok ok, tapi filem Malaysia,tak habis tengok lagi dah bosan. Maaf ye cicakman!