Iklan

Wednesday, May 14, 2008

My first day Practical

Actuly semalam baru betul my first day practical. Tapi tu la, ada ka patut Faber Group nye human resource department letak aku kat department AccounT,company Faber Facilities Sdn. Bhd.?? Time tu plak,General Manager Faber Fasilities yg handle aku g meeting. So,dianya secretary taktau nak bagi keja apa kat aku. Dia pikir punya pikir,lastly dia bagi aku satu meja,lengkap ngan komputer n then keja aku... main internet dari kul 8.30 sampai la 5.30. Time 5.30 tu,Actuly dah nak balik dah. Tapi tengok semua org bz keja. Macam segan pun ada. Lastly ada sorang hamba Allah ni tgk aku duk terperuk ja. Dia pun cakap,dah kul 6 dah adik. Balik kul 5.30. Kitaorang memang lmbt skit balik. Dengan muka tersengih macam kerang,Aku pun apa lagi,cargas lerr.Hehehe. Terima kasih eh abg.hehe.


Selamat tinggal baju kemeja n tie.Selamat tinggal jugak untuk department account. Ni antara kenangan manis aku.hehe.


Hari ini, awal2 pagi aku gie jumpa HR Faber Group. Aku cakap kat dia, nak tukar company or department,coz company yg dia bagi tu bukan core engineering. Pastu Kak Ira (HR punya org) cakap dia akan discuss ngn manager aku nanti. Then , kul 9 pagi, En. Zulkuifli , Senior Executive Building ,Department of Maintanance datang pungut aku bawak g department dia. First aaku masuk department dia aku dah rasa lapang.(P/s bukan lapang coz company tu besar,padahal sempit n bersepah.) Lapang hati. Ni baru tempat untuk jiwa2 dak engine macam aku.haha. Aku tgk takdak sorang pun pakai tie, siap ngn kemeja panjang n sluar slack. Semua pakai jacket n ada sorang brader ni siap isap rokok lagi dalam department.Haha. Ni baru engine punya org. Aku punya keja hari ini, pusing tgk diorang buat keja. N snap some picture untuk akunya report. Technician2 ni semua taktau nak suruh aku watpe,so diorang suruh aku ikut jela. Aku offer bantuan aku( bukan senang beb aku nak offer tetiba) tapi diorang tolak. Even nak bawak tangga pun. Diorang cakap aku datang bukan nak keja tapi nak wat praktikal. wawa. Qudusnya hati diorang. Aku melawat ler tempat2 yg diorang pergi. Dalam byk2 sistem mekanikal/electrical dalam building ni, system parking ni paling menarik perhatian aku.



Dianya system,ada dua lapisan parking. Satu yg kedalam macam keta kaler biru tu. N satu lagi line depan macam keta pajero ke apa tu. System ni konsep dia mudah je,bila keta kat bahagian dalam nak kuar,keta yg didepan ni akan bergerak sendiri. membuka ruang. Korang bleh tgk ada macam plate untuk park keta kat depan. Plate ni yg akan bergerak. Actuly yg menarik perhatian aku coz benda ni dah dibuat 20 tahun yg lepas sejak Faber Tower dibukak. Intresting.

Pastu keja2 aku g tengok tukar lampu, paip tersumbat, and find reason sebab apa airccond panas. Ni semua complaint by customer. Tu la setakat Ari ini. Cargas!

2 comments:

Meza said...
This comment has been removed by the author.
juz call me sn0w said...

dh comment dh, tp salah letak nama..
tk glamour.. ingtkn bole delete, tp cmtu plak jd nye.. hehe