Iklan

Wednesday, May 20, 2009

Sehari : Alor Setar Ke Shah Alam.

Ari ahad baru nie, aku memulakan perjalanan dari Alor Star .

Malam tu, bila mama aku tanya balik kul baper, aku ckp, nak balik kul 5 pagi. Subuh kat highway je... Then, Pagi tu, aku dikejutkan dengan Nyanyian Merdu dari Masjid berhampiran. Spontan mama aku bertanya, " Hang ni kata nak balik kul 5. Kul 6 baru nak bangun.". Aku just mampu menghadiahkan senyuman sumbangku sebagai membalas pertanyaan mamaku.hehe.

Setelah bersiap , Area pukul 7 something, keta mama tak boleh start. Aduhai. Proton2. Mengapa la ko banyak problem. Nasib baik la, abah aku cuti panjang. (seminggu kut). Then, mak aku pergi ke menggunakan kereta abah aku. N the main prob, aku terpaksa menghantar adik aku n sepupu aku ke skolah, menggunakan motobike aku. Mama aku cakap, dia dah terlambat. Mama aku mengajar di sekolah apa nama ntah di kawasan Pokok Sena. Lebih kurang 30km dari Alor Star. Setelah dua kali ulang alik. Kerja aku setle. Jam menunjukkan pukul 8.00am. Setelah bersalaman ngn Abah, aku memulai perjalanan dengan membeli sekotak rokok. Buat stok takut2 ngantuk.hehe.

Lebih kurang kul 9 aku selamat tiba di sungai petani. Contact my best frend, Rodday Fernandez(Dak sekolah aku dulu). Beliau sekrang telah berjaya menjadi engineer di consultant apa ntah kat sg petani. Lepak kejap sambil makan roti canai kahwin. ( Roti telur n roti kosong dalam satu pinggan.) Setelah selamat mengepow beliau, Aku memulakan perjalanan kembali. Next hentian, Bagan Serai.

Pukul 11 pagi, aku selamat sampai ke umah abg aku di bagan serai,Perak. Actuly abg aku suruh singgah kos dia nak pasang broadband,(guna hp install kat laptop). Dukacitanya Bagan Serai takde line 3G apatah lagi HSDPA.haha. Monyok muka abg aku. Selepas makan tengah ari, hasil air tangan kakak ipar aku, Aku memulai perjalanan ke Shah Alam. Jam menunjukkan tepat kul 1. Panasnya, Allah je yang tahu.

Area pukul 3, aku berenti kejap di Tapah. Sebab terlalu panas n penat, Aku tertido kejap. Setengah jam myb. Then, Alhamdulillah, lebih kurang 5 petang, Aku selamat sampai ke Shah Alam. Hari yang memenatkan, tapi menyeronokkan. :).

Di bawah ni, antara gambar2 yang aku snap di sepanjang perjalanan.












14 comments:

Na Shari said...

Oh...Bagan Serai ye? Rumah abang Zaim kat mana ye? Suami akak org bagan serai...

Hehehe...Tapah pulak dah dekat dengan umah mak abah akak...

prettyrain said...

sambil riding, snap pic?
lu memang hebat. wa respek lu!

handhalah ibnu kamil said...

serius.

aku puji ko.

ko mmg pandai tangkap gambar.

hehehe.
sungguh klasik dan eksotik.

ko pun bercuti jgak ya?

alang said...

To akak Na Shaari; OoO. Raya nanti bleh la pergi beraya umah akak.hehe. :)

alang said...

To prettyrain; Wa superman. Well, jgn kata sambil ride, sambil terbang pun nohal la.hehe

alang said...

To handhalah; Sungguh klasik dan eksotik? Klasik tu, no hal sebab kamera hp yg cikai je. Yg eksotik tu lain mcm je bunyinya.hehe. Thank bro.

a.b geldofg said...

indah alam bila dhargai

Faizal@PeJAY said...

napa tak singgah P.bntar.wei balik sorg2 ke sian dia.yg pling tu hgway sunyi je takde nmpk keta pun

SRISUFI said...

Serius sri sangat suka gambar awan...1001 rahsia.


=)

RedRose said...
This comment has been removed by the author.
prettyrain said...

terbang? wah.. lu nk buat stunt superman ke bro? jatuh satni kot.

p/s: apsal kne singgah pbuntar? de sape sana?

MOMOSHIRO JASZ said...

prettyrain... singgah parit buntar watpe ekk????

ha, rahsia.... hahahahhaa.....

prettyrain said...

erk. rahsia di sebalik rahsia nih...

ouh. kt parit buntar ade char kuew tiow best. (tukar topik jap)

=P

Anonymous said...

bangang tol..pape tah