Iklan

Friday, May 29, 2009

TACOMA BRIDGE : Kejayaan Dan Kegagalan Kejuruteraan

Pada 1 Julai 1940, Sejarah telah dicipta dalam bidang kejuruteraan. Sebuah jambatan yang mengambil kira force seperti torsion telah dicipta oleh para professor. Jambatan ini menjadi lambang kemegahan bidang kejuruteraan pada abad itu. Jambatan itu dilengkapi dengan `damper` bagi mengelakkan jambatan runtuh akibat seperti gempa bumi. Malangnya, kuasa angin, wind power telah diabaikan. Pada ketika itu, bidang aerodinamik dianggap remeh. Lihat sahaja reka bentuk kenderaan pada ketika itu. Berkotak2.

Maklumat am;

Start construction Nov 23,1938
Open For Traffic July 1 , 1940
Collapseof bridge Nov 7 , 1940
video

1 Professor and 1 dog die in this tragedy.

Selepas kegagalan besar ini, bidang aerodinamik menjadi salah satu cabang penting dalam kejuruteraan mekanikal khususnya. Semua jambatan2 termasuk bangunan akan dibina dalam skala yang kecil dan diuji dalam lubang angin, (wind tunnel). Menara berkembar Petronas juga telah diuji dalam lubang angin ini untuk melihat daya ketahanan bangunan ketika angin kuat.

10 comments:

patungcendana said...

macam kau cakap la...we learn from other people's mistake...

re: aku pakai kebaya depan cermin je...hehe

profile aku tu tak membantu ya...ok...

42, single parent...husband died in 1995,
3 children...gambar yang tiga orang kat bawah tu dan dan yang bawah sub title between us and the big bad world tu...anak2 aku...
sekarang aku ajar kat UMP...anak sulung aku cadang nak masuk Taylors College july ni...

oh...semua gambar dlm blog di ambil pada tahun ini...so...mcm tu rupa aku sekatang...hahaha

aku tak kisah nak beri phone numbr kalau kau nak kawan dgn aku...

esok aku akan ke kl... :-)

kau kat mana?

patungcendana said...

re:...

betul...a picture speaks a thousand words... :-)

prettyrain said...

semua benda kena diambil kira.
tak bole lepas tangan gitu je. kn?

termasuklah costing.

ehehee..

patungcendana said...

re: wanita hebat....

tak la hebat...cuma tabah dan tabah dan tabah...

study kat shah alam...kat mana tu...study apa?

sorry la...aku ni banyak soalan ..:-)

masih nak phone numbr aku ke?

patungcendana said...

re:...

ym aku...patungcendana

phone...0129323082 :-)

Sofea said...

Teknologi yang memajukan manusia dan teknologi gak yang memusnahkan manusia.

ubey said...

hoho. betul2. klu x berlaku benda tu mesti kita xkan maju hari ini. masa silam adalah eksperimen untuk kebahagian hari ini.

alang said...

To Patung Cendana; Thank kerana sudi menjadi kawan di Alam Maya. InsyaAllah kita akan ketemu di dunia nyata.

To prettyrain; Segalanya memerlukan costing. :D

To Sofea ; Kebaikan ataupun keburukan teknologi bergantung kepada sifat manusia itu sendiri.
p/s Time baca komen ni, teringat tgk cite I-Robot kat tv3 semalam. Ada persamaa.hehe. Apapun Salam Perkenalan.

To ubey; kesilapan masa dulu menjadi ekperimen. Semoga anda juga mengambil iktibar dari server down aritu. hehe.

patungcendana said...

re:...Bukankah KL syurga kebebasan bagi segelintir orang. :).

tapi aku bukan segelintir orang...:-D

patungcendana said...

re:...kamu jangan terlalu memuji...nanti aku perasan...ahaha

good nite... :-)