Iklan

Thursday, September 10, 2009

Tiada Bonus Untuk Kakitangan Kerajaan Tahun nie...

PM buat announce, akan bagi duit saguhati RM250 secara 2 kali, yakni sebelum raya n semasa bulan December nie. Dan duit raya ni plak terhad kepada kakitangan kerajaan sokongan iaitu 860,000 ribu pekerja daripada jumlah kakitangan sebenar kerajaan 1.2 juta orang.

Harga minyak baru sgt naik aritu... 25cent plak tu. Klau kita darab per juta kenderaan di Malaysia, berapa million impak dari kenaikan tu. Sory to say, RM250 dah takde nilai pada masa kini. Klau kita pergi pasaraya nak beli barang keperluan rumah. Sedar2 dan ambik barang Rm100 and above dah.

Ntah malas nak komen byk2. Nanti dikatakan anti kerajaan...

5 comments:

nizaa said...

tu la pasal.. 250 tu sekali hadap ja...bleh beli baju raya selai jaa...haha

Na Shari said...

Alhamdulillah...Pandang dari sudut positif...Sekurang-kurangnya RM 250 tu boleh bayar duit minyak dengan tol time balik beraya di kampung :)

kak ina kl said...

salam alang...betul tu..akak skg...kedekutlah kerajaan skrg ni...dulu akak kerja merasa juga bonus...kesianlah dgn kakitangan yang gaji kecik...


tqlah puji akak kreatif..klu blogger gi memana kan suka snap sini snap sana..akak suker klu bercerita ada gambar..jadi ada bukti..

skrg ni mcm tak sesuai nak gi klcclah...mata nanti tgk banyak benda haram...lagipun byk pendatang asing..menyampassss

alang said...

To kak Na Shari: Memang boleh wat duit minyak pergi balik kak, tapi anak2 sedara, duit nk bg mak ayah kat kg, baju raya anak2... Rasanya ramai warga kota(yg bergaji rendah) terpaksa cancel balik kg kut. Lg pun bulan 11 12 ni nak guna utk yuran skolah anak2, baju skolah dan sebagainya.. :D

Klau sektor swasta plak, kadang2 ada bonus or duit raya time raya nie. Klau takde pun selalunya hujung tahun majority company akan bagi bonus.

alang said...

To kak ina kl:

Betul2. Dulu klcc mcm ok skit,dengan ada masjid dalam taman. Tapi lani, tgk kebanyakan yg pergi klcc just utk melepak n buat benda tak senonoh je. N yg paling tak best jalan2 depan masjid pun boleh peluk2 lagi. Adehh. :D